A váta testtípusban az éter és a levegő dominál. A levegőt erősíti a fanyar, keserű, csípős íz, így aki váta típusú, könnyen egyensúlytalan állapotba kerülhet, ha ezekből az ízekből sokat fogyaszt. Ezek helyett ajánlom ebbe a típusba tartozóknak, hogy fogyasszanak édeset, savanyút és sósat, ha meg akarják tartani testükben a harmóniát, vagy szeretnék az egyensúlyt visszaállítani. Ezen kívül javaslom a meleg, és nedves, főtt ételek fogyasztását, ezek mind ellensúlyozzák a levegő hideg és száraz minőségét. Remek választás nekik a főtt gabona, a kásák, a zöldséglevesek. Számukra a legfontosabb étkezés a reggeli, amit semmiképpen ne hagyjanak ki. A reggeli mindig legyen meleg, például tejberizs, vagy zabkása. Ha inkább a sós ízeket kedveli, akkor egy tányér sűrű, meleg zöldségleves, vagy egy indiai dhál.
Ajánlott zöldségek:
sárgarépa, cékla, batáta (édesburgonya), sütőtök, spenót, cukkini, sárga, paradicsom, paprika, retek, uborka, burgonya, kelbimbó, borsó, babfélék, brokkoli, karfiol, káposztafélék.
Ajánlott gyümölcsök:
szőlő, ananász, lédús alma, körte, narancs (édes), dinnye, szilva, cseresznye, meggy, füge, barack.
Olajos magvak és aszalt gyümölcsök fogyasztása is jótékony. Az aszalványokat érdemes elfogyasztás előtt beáztatni. Magvak közül a mogyoró kerülendő.
Ajánlott gabonafélék:
rizs, zab, búza, rozs, árpa, köles, hajdina. Ezek főzhetők akár tejben is édes változatnak, de mindből készíthető sós étel is.
Jótékony fűszerek a váta típusnak:
fahéj, kömény, gyömbér, kardamom, szegfűszeg, ánizs, bors csak kis mennyiségben, édeskömény, só, citromlé.
A hideg, jeges italok helyett részesítse előnyben a meleg, gyógyító vagy édes gyümölcsteákat.
És akkor jöjjön egy nagyon egyszerű recept, amit a nap bármely szakaszában bátran fogyaszthattok. Én reggelire szoktam, nagyon szeretem, ahogy átjárja és felmelegíti a gyomromat. Még a nyári nagy hőségben is melegen fogyasztom, ajánlom ezt nektek is. Nem kell, hogy forró legyen, csak kellemes meleg.
Forrázott zabkása
1 adaghoz:45 g aprószemű zabpehely,
2 g útifűmaghéj,
2 g szezámmag,
2 g chia mag,
2 g lenmag,
tetszőleges ízesítő,
édesítésnek, ha szükséges ízlés szerint adagolva stevia, vagy eritrit.
Ezeket összekeverem és lobogó, forró vízzel 250-280 grammnyi mennyiséggel leforrázom. Jól összekeverem, és hagyom ázni 20 percet. Ha már a zab jól megszívta magát, kész is. Én ilyenkor 4-5 g 100% lenmagolajat szoktam belekeverni, és friss gyümölcsökkel, magvakkal fogyasztom. Ha főzni szeretnéd a kását, akkor az elkészítésben annyi változik, hogy egy kis lábosba teszem a hozzávalókat, hozzáöntöm a kellő mennyiségű hideg vizet és felforralom, majd forrás után kevergetve addig főzöm, míg besűrűsödik. Ez csupán néhány perc lesz. A kása ízesíthető többféle módon. Az ízesítőt a víz hozzáadása előtt keverem a zabhoz.
Ízesítésre tippek:
mák,
kókuszreszelék,
fahéj,
gyömbér,
malátapor (ettől karamellás ízt kap),
vanília,
kurkuma,
kardamom,
vagy ezek kombinációja, pl:
kurkuma-vanília,
fahéj-gyömbér,
vanília-kardamom,
vanília-kókusz,
mák-vanília,
kurkuma-fahéj.
És ezeken kívül bármilyen kombináció, ami neked tetszőleges. Kellemes kísérletezést