Recept – Nyiss a világra!

március 11, 2019

Recept – Nyiss a világra!

Van egy olyan mondás, hogy a férfiak szívéhez a hasukon keresztül vezet az út…. Szerintem ez nem igaz. Mármint annyiban nem igaz, hogy egy finom és tápláló étel nem csak a férfiak szívét nyitja meg, hanem mindenkiét.

Az étel, az étkezés központi szerepet tölt be az életünkbe, hiszen ez adja az “üzemanyagot” a mindennapokhoz, minden tevékenységhez. Tápláló ételek nélkül jógázni sem tudnánk. És eszünk, ha ünnepelünk, ha boldogok vagyunk, ha valami bánt, ha idegesek vagyunk, ha unatkozunk, ha ismerkedünk… Rengeteg okból eszünk. A közös étkezések kapcsolatot teremtenek, alapot adnak egy-egy beszélgetés elindításához.

Képzeljünk csak el egy olyan helyzetet, alkalmat, amikor számunkra ismeretlenek, vagy csak kevéssé ismert személyek társaságába megyünk. Mit viszünk belépőnek? Én a minap voltam hasonló helyzetben, és úgy gondoltam egy keksz remek választás. Természetesen házi készítésű kekszre gondolok. Nem túl nagy, de nem is kicsi, pár harapás, finom, frissítő, energetizál. Könnyen körbekínálható, nem kell hozzá nagy felhajtás, maximum egy szalvéta, de még ez sem biztos, hogy szükséges. Ha jó a recept, akkor ez elindít egy beszélgetést. Igazam lett. Az egész doboz keksz, amit vittem elfogyott, és a keksz indokán, mindenkivel váltottam legalább pár szót. Az esemény jól sikerült, jógáztunk, adományt gyűjtöttünk, beszélgettünk, és ettünk… 🙂

Most ezt a keksz receptet osztom meg veletek.

Főzz, süss, és nyiss a világra!

Hozzávalók 36db-hoz:

150g növényi vaj

70g kókuszvirágszirup/agavészirup/juharszirup/rizsszirup. Ami épp otthon van, vagy amelyiket jobban szereted.

150g mazsola

50g aszalt szilva. Én mazsolából és aszalt szilvából is cukormentest és kénmentest használok.

175g teljes kiőrlésű zabliszt. (Ha ez nincs otthon, tudsz lisztet csinálni, ha a zabpelyhet lisztté őrölöd egy erősebb aprítóban, vagy kávédarálóban.)

200g apró szemű zabpehely

1tk szódabikarbóna

1tk fahéj

1tk almaecet

csipet só

növényi tej, én rizstejet használtam, házit

Elkészítés:

A vajat megolvasztom, egy kézi habverővel egyneművé dolgozom a kókuszvirágsziruppal. Beleszórom a mazsolát és felaprított aszalt szilvát, majd a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát és ecetet. Összekeverem. Hozzáadom a zabpelyhet, majd annyi növényi tejet, amennyitől jól keverhető, de nem folyós masszát kapok. Ez 1-2dcl maximum. Apránként adagolom, és mindig átkeverem a keksz alapot. Ha elértem a megfelelő állagot, akkor begyújtom a sütőt, sütőpapírral bélelek egy nagyobb tepsit. Vizes kézzel pingpong labda méretű golyókat formázok a tésztából és a két tenyerem között kilapítom, majd mehet a tepsibe. Pici helyet hagyok köztük, mert egy kicsit dagadnak sütés közben, de nem sokat. A sütőt 180 fokra melegítem, és ha megtelt e tepsi, akkor egy laza 15-20 percre beteszem a kekszeket sülni. 15 percnél ellenőrzöm, ha keményszik a teteje, az alja megpirult, de még puha, akkor már jó is. Rácson hagyom kihűlni, közben még keményedik, de így lesz olyan állagú, hogy a közepe puha, kívül meg pont kellemesen kemény. Ha tovább sütöm, kiszáradhat. Ha kihűlt, zárható dobozban eláll pár napot, bár nem hiszem, hogy lesz erre ideje. Jó étvágyat hozzá.

+1 tipp: Ez a recept variálható, az aszalt szilva lecserélhető, vagy növelhető az aránya. Mehet bele kókuszreszelék, mézeskalácsfűszer, kakaópor, mák, olajos magvak (dió, mandula, kesudió, mogyoró).. engedd el a fantáziád, vagy készítsd ugyanígy, nem fogod megbánni.

Jó étvágyat hozzá!
Génál Dóra
vinyasa flow jóga oktató, VIFE tag