Gombos Nóra

Gombos Nóra

Semmi sem állandó, csak a változás maga, mondta Hérakleitosz. Mindig minden mozgásba van, mindig minden változik, így mi is mindig változunk és formálódunk. A mozgás lételemünk és bármilyen sportot is válassz, az formál téged. A jóga a test, lélek, elme hármasát tudatosan formálja. Amikor változik az egyik, annak hatására változik a másik is. Ezeket a változásokat és hatásokat a jógagyakorlás során önmagadon tapasztalod meg. Ez az önismereti út mindig tartogat új élményeket és új érzéseket.

A Vinyasza Flow jógaórák egyik jellemzője, hogy felépítünk egy ászanát, peak pose-t, amit az óra végefelé gyakorlunk, majd levezetjük ellentétes ászanákkal az igénybevett területeket. Nyújtjuk, erősítjük azokat az izmokat, amik szükségesek ahhoz, hogy egy nehezebb ászanát meg tudjunk tartani.

Kicsit olyan, mint amikor egy jó háziasszony a konyhában számbaveszi a hozzávalókat a vasárnapi leveshez, majd felteszi a levest főni és a tálalja a szépen megterített asztalon. A jógaórán is minden összetevőt végiggondolva összerakjuk az aznapi levest – az aznapi óra csúcs ászanáját. Mégis van olyan nap amikor sikerül és van olyan nap amikor nem, legyen az leves vagy ászana. Mi az ami hiányozhat? Ez az amit végig keresünk, mint ahogy Po (Kungfu Panda) keresi lúd apjának leveséhez a titkos összetevőt.

Mi lehet a titkos összetevő? A titkos összetevő, azt hiszem, Te magad vagy és az ahogy megismered saját magad.

De az a szép a jógában, hogy ugyan pontos és követhető leírásokat ad, de mindenkinek saját magának kell a saját válaszait a tapasztalatai során megtalálnia. Így csak bíztatni tudok mindenkit abban, hogy keresse meg a saját titkos összetevőjét és a saját válaszait.. 🙂