Június 21 – A jóga és a fény ünnepe

Június 21-e az elmúlt években a jóga világának egyik meghatározó nemzetközi ünnepévé vált. Egy olyan megmozdulássá, mely határok nélkül, kortól és nemtől függetlenül összefog és megmozgat sokakat.
India jelenlegi miniszterelnöke, Narendra Modi, még 2014 szeptemberében az ENSZ Klíma Konferenciáján kezdeményezte, hogy június 21-ét nyilvánítsák a Jóga Világnapjává. Ugye neked is rögtön az jut erről az eszedbe, hogy végre egy világnap, aminek tényleg van értelme?
Modi, aki maga is aktív jógi és a jóga népszerűsítésének elkötelezett szószólója, nem véletlenül tett javaslatot a világnapok családjának bővítésére. Úgy tartja, ha átültetjük a mindennapjainkba mindazt, amit a jóga képvisel – többek között a harmóniára, egységre való törekvést, a természettel való összhang megteremtésének tiszta szándékát –, mindez segíthet összekovácsolni az embereket és egyensúlyt teremteni az egész világon. Akár az egyre inkább az ajtónkon kopogtató klímaváltozás problémájára is megoldást kínálhat. Javaslatát az ENSZ országok példátlan többsége (175 ország) támogatta és rekordidő alatt fogadta el, elismerve, hogy a jóga gyakorlása és terjesztése az egész bolygó és minden földlakó javát szolgálja.
A dátumválasztása is egy természeti jelenséghez kapcsolódott: június 21-re esik a csillagászati nyár kezdete, az év leghosszabb nappala, azaz a nyári napforduló.
Azonban ez a nap jóval több, mint egy csillagászati esemény. Az egyik legősibb, mélyen a pogány időkben gyökerező ünnep, a Nap, a fény, a világosság diadala a sötétség felett, melyet emberemlékezet óta különböző hiedelmek és rítusok kísérnek számos kultúrkörben. A görögök számára a nyári napfordulót követő újhold jelentette az év kezdetét. A a kínai kultúrában az év ezen időszaka jelenti a jang princípium kiteljesedését. Már az i.e. 2. században is élő szokás volt xiazhi (nyári napforduló) idején hideg tésztalevest enni. A hosszú tészta a hosszú nappalokat szimbolizálta, amiről máig úgy tartják, hogy segít a forróságtól megszabadítani a testet.
A nyugati kultúrában (Skandináviától a balkánig) leginkább a Szent Iván napjához kapcsolódó szokások ismertek. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Szent Iván (azaz Keresztelő Szent János) napjához kötődik. Országonként eltér, hogy milyen nevet adtak az ünnepnek, attól függően, hogy inkább a nyárközéphez vagy Keresztelő Szent János napjához kötötték. Ami közös, hogy elsősorban a termékenységhez, illetve a tűzhöz kapcsolódó népszokások jelennek meg a különböző népek rítusaiban. Máig élő szokás, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtanak, amelyeket körbetáncolnak, de őseink égő faágakkal kerülték meg a szántóföldeket a bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.

Ha szeretnéd Te is köszönteni a nyarat és megünnepelni a jóga csodáját, olvasd el tippjeinket

Vesd bele magad a reggelbe!

Ennél már nem lesz hosszabb nappal az évben! Használd ki az extra napsütést, kelj korán, és csodáld meg a napfelkeltét. Képzeld el, ahogy a kelő Nap új energiával, erővel és magabiztossággal tölt fel. Utána folytathatod jógával, meditálással vagy a kedvenc sportoddal – a lényeg, hogy fényt és feltöltődést hozzon a napodba!

Köszöntsd a Napot!

A jógik hagyományosan 108 Napüdvözlettel köszöntik ezt a napot, arccal a Nap felé fordulva. Ha ez soknak tűnik, kezdhetsz néhány körrel. Melegítsd át a tested és töltekezz a Nap teremtő energiájával!

Irány a természet!

Tölts minél több időt a szabadban, gyönyörködj az egyre inkább teljes pompájában tündöklő természetben, szívd magadba a Nap éltető energiáit. Próbáld ki, milyen felszabadító a természetben jógázni, vagy csak sétálj az erdőben, a vízparton (persze ha teheted mezítláb – itt ingyenes mezítlábas parkokról olvashatsz). A lényeg, hogy érezd meg a természet közelségét, hogy te is a nagy egész része vagy.

Vess számot!

Ahogy a napforduló napján egy pillanatra a Nap is megáll égi útja legmagasabb pontján, te is állj meg egy pillanatra és a második félév kapujában gondold végig, mi történt veled eddig az évben, mire vagy büszke, mit tanultál és mi az, amit szeretnél még elérni. Segíthet, ha megfogalmazol egy olyan szankalpát, ami segít a célod megvalósításában.

És a tuti tippünk: Jógázz velünk, országszerte több eseményen is találkozhatsz a VIFE oktatóival

Június 22. Budapest – Napforduló Jógafesztivál

Június 22-én, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombaton a Margitszigeten jógázhatsz egy színes jóga-kavalkádban. A szervezők 2012-ben indították útjára az eseményt, melyhez az inspirációt a New Yorkban már nagy hagyományoknak örvendő városi jógafesztivál adta – a Times Square-t ekkor egy napra birtokba veszik a jógázók, akik közös jógagyakorlással ünneplik ezt a jeles napot. A fővárosi rendezvény idén hetedik alkalommal ad lehetőséget a résztvevőknek, hogy hasonló élményeket gyűjtve megtapasztalhassák a jóga sokszínűségét.
Ezúttal egy 90 perces JÓGA DZSEMMEL készülünk, természetesen vinyasa flow stílusban. Az óra középpontjában a természethez és az egymáshoz való kapcsolódás lesz.
Ráhangolódásként virágokból és termésekből közös mandalát készítünk, eköré fogjuk a matracokat és a gyakorlást is felépíteni.
Várunk szeretettel programjainkon, további részleteket az eseményünk Facebook oldalán, vagy a Napforduló Jógafesztivál Facebook oldalán olvashatsz.

Június 22. Mohács – I. Napforduló Jógafesztivál

A sokszínűnek ígérkező, hagyományteremtőnek szánt mohácsi megmozdulás az örömről, jógáról, feltöltődésről szól. További részletek: az esemény Facebook oldalán.
Írta:
Molnár Dóri
VIFE tag, vinyasa fow jógaoktató