Ayurvédikus testtípus szerinti jógagyakorlás – PITTA

Mindhárom dósa (hatóerő) mindenkiben megvan, és ezek állapota, aránya folyamatos változásban van, életszakaszonként, szezonálisan, havonta, de akár naponta is, más reggel és más este. 

A Pitta a tűz és a víz elemből épül fel, így a nyári hőséggel, forrósággal, párával érkezik el a Pitta dósa időszaka.

Fő jellemzői: forró, éles, tiszta, száraz, enyhén olajos, könnyű, szubtilis, mozgékony.

Kozmikus kapcsolata a Nap, fő alapelve az átalakítás. A Pitta típusú emberek könnyen hajlamosak a lángolásra, lobbanékonyak, éleselméjűek, „csípős nyelvűek”.

A Pitta fizikailag fejlett, izmos végtagokkal rendelkeznek, középmagasak. Bőrük világos, lágy és fényes, meleg, érzékenyek a napsütésre, hőre. Testük forró és izzadt, diszharmónia esetén kellemetlen testszagok jellemzik. Hajuk gyakran vörös, korán őszülnek és hajlamosak a kopaszodásra.

A Pitta erőteljes étvággyal rendelkezik, jó az emésztése, anyagcseréje és nem tud egy étkezést sem kihagyni, izzadásra hajlamos. A Pitta helye a testben a vékonybél.

Belső tulajdonságok alapján a Pitta típusú emberek ambiciózusok, döntésképesek, koncentrációs képességük magas, magabiztosak, mesterei a szavaknak, bátrak, vakmerőek. Tudás iránti szomj, kritikai érzék, intelligencia, precizitás jellemzi őket, nyitottak az új ötletekre, viszont nem kedvelik a túlterhelést. Együttérzőek, másokat támogató, vezéralkatok, életerejük hatalmas.

A Pitták általában egészségesek, erősek és jó az ellenállóképességük. Magas energia szintjük még akkor is űzi őket, mikor mások már lenyugodtak, leengedtek.

Betegségek tekintetében a Pittak hajlamosak az epe és máj rendellenességre, savtúltengésre, gyomorfekélyre, bőrproblémákra. Mivel a nyarat a tűz elem hatja át, így a Pitták jellemzően nyáron betegszenek meg.

A Pitta dósa reggel 10 órától kb. du. 14 óráig hat, mikor az emésztés a legjobb, ezért ilyenkor érdemes elfogyasztani a nap legnehezebb étkét, valamint 22.00 és hajnali 2.00 között hat, ami az alvás, az anyagcsere „nagytakarítás időszaka.

Étkezés:

A Pitta dósát a keserű, fanyar, édes íz, csökkenti, míg a savanyú, pikáns, sós íz fokozza.

A Pitta számára javasolt a nyers, hideg, enyhén fűszeres ételek fogyasztása, kerülve a túl zsíros, olajos ételeket, minél több gyümölcs és zöldség fogyasztása, lehetőleg nyersen. A folyadékbevitel legyen bőséges. Hűvös forrásvíz, zöldtea, feketetea, fanyar ízű teák, tejes italok és zöldséglevek.

Pitta nyáron:

A nyári időszakban lehet igazán érezni a Pitta dósa hatását. Erőteljesebb a verejtékezés, zsírosodik az arcbőr, fokozódik a szomjúság, ha megéhezünk, akkor rögtön ételre van szükségünk. Nyáron általában jobban kívánjuk az édes ízeket, a gyümölcsöket, a fagyit és a hideg vagy nyers ételeket. Ilyenkor az emberek forrófejűbbek, ingerlékenyebbek, merészebbek, bátrabbak lehetnek.

Segíti a Pittát, ha hűsítő diétát folytat, hűti magát, kerüli a versenyhelyzeteket, versenysportokat, kevésbé célorientált, elmerül a jelenben, a folyamatban, kerüli a napot, napozást, relaxál a természetben.

Pitta jógagyakorlása:

A Pitta dósájú gyakorló esetében kerülni kell a túlzott hőtermeléssel, fokozott izzadással járó gyakorlást. A Pitta is végezhet erőteljesebb gyakorlást, de figyelnie kell arra, hogy ezt egyensúlyozza hűtő/hűsítő testtartásokkal vagy az ászanák végrehajtása könnyed, folyamatos, lágyan áramló legyen. A Pitta jógagyakorlása esetében mindenképp előnyösebbek a nyújtások, a földhöz közel végzett gyakorlatok, amik átmasszírozzák a köldök környékét és földelnek, az előrehajlások, a finom csavarások, az oldalrahajlások, melyek megmozgatják a máj területét. A fordított testhelyzetek közül, inkább a válltámaszos pózok végzése javasolt, melyek hűtik a Pittát, mint például a Szarvangaszana. A fejenállás gyakorlása inkább kerülendő egy Pitta dósájú gyakorlónak, ha csak nem tudja megfelelő módon kiegyensúlyozni a fordított testhelyzet során keletkezett hőtöbbletet, légzéssel, pihentető hűtő ászanával, például sasánkászanával (babapóz, holdpóz). A Pitta gyakorlónak különösen jó lehet a szabad téren, a természetben végzett jógázás, valamint a nyári időszakban mindenképp a reggeli vagy az esti gyakorlás javasolt.

Elcsendesedés:

Ülőhelyzetben, keresztezett lábbal vagy sarokülésben vagy ahogy kényelmes pár percig a talajon ülni. Szemünket becsukva tudatosítjuk a testhelyzetünket, figyeljük légzésünket, lecsendesedünk és megérkezünk a gyakorlásunkhoz.

Bemelegítés:

Maradva még mindig ülőhelyzetben, szukhászanában mozgassuk át a csuklókat, majd megérintve az ujjbegyekkel a vállakat, finoman, kis körzésekkel melegítsük be a váll területét.
Engedjük le egyik kezünket a talajra, majd a másikkal nyújtózzunk el hosszan a fülünk mellett. Pár légzés után végezzük el a másik oldalra is a gyakorlatot.
Végig nyújtózva gerincünkkel, fejtetővel végezzünk felső test csavarást mindkét irányba.
Négykézláb tartásban mozgassuk át gerincünket a légzés ütemére mozdulva domborításokkal homorításokkal (mardzsari), folyamatosan a gerinc mentén tartva a figyelmünket.
Állásba helyezkedve, rögzítve tekintetünket, figyelmünket egy ponton, emeljük el egyik lábunkat a tataljról, körözzünk párat a bokánkkal, majd rajzoljunk le pár kört a térdünk hegyével átmozgatva ezzel a csípő területét. Végezzük el a gyakorlatot a másik oldalra is.

Álló ászanák:

Pár kör Holdüdvözlet – lassan áramolva, légzésösszhangban vagy pár kör Napüdvözlet, kerülve a chaturangát, túlzott hőtermelést, megpihenve hosszan a gyakorlatsor után sasankaszanában.

A Pittának nem ajánlatos az állóászanák gyakorlása, mert ezek növelik a hőt a tesünkben, de az Trikonasana, Utthita trikonasana, az oldalrahajlás miatt kifejezetten javasolt, hiszen az átmasszírozza a Pitta fő szervét, a májat.

Ülőászanák:

Janu shirshasanamegnyújtja a test hátsó részét, lecsendesíti az elmét, hűt és földel.

Ardha Matsyendrasana –  a csavarással segíti a máj tisztítását, a méregtelenítést.

Bhujangasana – Kobra a köldök területét finoman a talajba nyomva, aktiválva, vállakat hátra csavarva végezzük a gyakorlatot.

Dhanurasana-íjállás – figyelve a határinkat, a derék területét. Segítségként esetleg hevederrel kivitelezhetjük a gyakorlatot.

Ushtrasana – tevepóz – kezeket a derékra támasztva, megtartva azt, finoman térdelésben végezzük a hátrahajlítást.

Kandarasana – jóga híd – válltámaszos pózként segít hűteni a Pitta dósát.

Szarvangasana – gyertya – a fejenállás helyett hűtő hatása miatt javasolt.

 

Levezetés:

Háton fekve behajlítva az egyik térd és átkarolva, megnyújtózva a másik lábbal a talajon. Lábtartáscsere.

Hanyatt fekvésben törzscsavarás mindkét oldalra.


Végezetül Savasanaban zárjuk a gyakorlást.

 

Légzés:

Hűtő hatású légzések javasoltak, mint a sítáli légzés.

 

Jó gyakorlást!

Balogh Évi

vinyasa flow oktató, VIFE tag