ZÖLD jóga június

A Környezetvédelem világnapja

Az ENSZ 1974-ben tűzte ki június 5-ét a környezetvédelem világnapjának. Ekkor készült el ez a legendás fotó a Földről, amit az Apollo-17-ről készítettek.

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ld)

És ezzel megváltozott az emberiség szemlélete a Földről, már nem lapos, s mindent elbíró, végeláthatatlan területként tekintünk az Otthonunkra, hanem egy törékeny gömbként.

Az 1970-es években alakultak a modernkori környezetvédelmi mozgalmak is, amik azóta is tartanak, erősödnek. Egyre több szervezet hívja fel a figyelmet arra, hogy a Föld szennyezett. És ez nem igazán hír, ezt lassan mindenki tudja. És mégis, nap, mint nap termeljük az eldobható műanyagokat, elárasztjuk az élővizeket PET palackokkal, olajjal, zacskókkal. Percenként kihal egy állatfaj…

Az ENSZ májusi jelentése alapján a globális fajpusztulásról, most zajlik a 6. kihalási hullám a Föld történelmében. A gerincesek fele eltűnt. Globálisan 26.500 fajt tartanak nyilván a veszélyeztettek között. Egy faj kihalása nemcsak önmagában veszteség, hanem azért is, mert a természetben minden mindennel összefügg. Egy faj eltűnése afféle dominó effektust indíthat el. Egész ökoszisztémák is átalakulhatnak, sőt összeomolhatnak, flórástul és faunástul. Ha például egy virág elveszíti a régióban azt az állatfajt, amely beporozta, kipusztul. Ugyanez érvényes az élelmiszernövényekre. Sérül a tápláléklánc, megváltozik az élőhely állapota, s akár egy fajközösség, illetve biológiai közösség is összeomolhat egyetlen faj eltűnése miatt. Ez a fajta dominó effektus lehet helyi, de regionális is. (Forrás: https://piacesprofit.hu/klimablog/az-ensz-dobbenetes-bizonyitekai-a-foldtortenet-6-tomeges-fajpusztulasat-ideztuk-elo-2-resz/)

És ezzel nincs vége a sornak. Pusztítjuk az erdőket, ami az üvegházhatás erősödéséhez vezet,

melegszik a levegő. 2010-óta éltük meg a Föld eddig legmelegebb 5 évét. Ha kevesebb a fa, a tengerek szívják el a több üvegházgázt, ettől elsavasodnak, felborul a tengerekben található ökoszisztéma. És még sorolhatnám hosszú oldalakon keresztül. Fontos észrevenni, hogy ennek az egésznek mi emberek is részesei vagyunk, nem csak pusztítjuk saját élőhelyünket, de önmagunkat is, hiszen, ha kihalnak a fajok, elfogynak a fák, elsavasodnak a vizek, meghalnak a halak, nem lesz élelmiszernövény, felforrósodik a levegő, a nap sugarai pusztító erejűvé válnak, akkor mi marad meg az élethez?

Mégis mi köze ennek a jógához? Csupán annyi, hogy a jóga nem áll meg a jógaszőnyegeden, vagy a jógateremben. Jógázni nem csak az ászanák gyakorlása közben lehet. Sőt, talán az a legkisebb része a jógának. A nap 24 órájában gyakoroljuk a jógát, minden tettünkkel, minden döntésünkkel.

Szóval mit tehetsz Te? Ne vegyél egyszer használatos műanyagokat. Részesítsd előnyben a helyit, ha vásárolsz. Kapcsold ki az elektromos eszközeidet, ha nem használod őket. Használj energiatakarékos izzókat, és elektromos eszközöket. Járj gyalog, vagy kerékpárral, amikor csak teheted. Gyűjtsd szelektíven a szemetet, és termelj mindig kevesebb hulladékot. Ne halmozz fel tárgyakat, ruhaneműket, csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van. Zárd el a csapot, gyűjtsd az esővizet. Komposztálj. Ültess fákat. Szedd össze az eldobott szemetet. Védd a környezeted, az OTTHONOD, minden olyan módon, amire lehetőséged van, és mindezt tedd “Hangosan”, azaz mondd el minden ismerősödnek, barátodnak, családtagodnak. Tanítsd a gyerekeket. Mert minél többen teszünk valamit, bármit a Földért, annál nagyobb esélyünk van a túlélésre. Arra, hogy még legyen lehetősége a gyermekeinknek, az unokáinknak és még jó néhány generációnak, egy élhető Bolygón élni.

A kép forrása: https://hiros.hu/hirek/a-fold-nem-birja-az-ember-tempojat

Génál Dóra

vinyasa flow jóga oktató, VIFE tag