Dósák, testtípusok, ayurvéda

Dosák, testtípusok, Ayurveda…. Biztosan Te is találkoztál már ezekkel a kifejezésekkel. De mégis mik ezek?

Kezdjük azzal, mi az Ayurveda?
Szó szerint fordításba az élet tudománya. A gyakorlatban ez egy ősi, holisztikus orvoslást, egészséges életmódot képviselő tudomány. A gyógyításban igyekszik a probléma gyökeréig hatolni, arra törekszik, hogy megismerjük önmagunkat, hogy felfedje a betegség valódi okát. Lehet ez helytelen táplálkozás, negatív gondolatok, rossz szokások, örökölt terhek, esetleg érzelmi kiegyenlítetlenség. A gyakorlata mindenek előtt az egészséges életmódra és tudatos megelőzésre koncentrál. A betegségek több, mint 50%-ban a helytelen életvitelre vezethetők vissza. Ezért az Ayurvedikus terápiák alapja a helyes életmód kialakítása, a betegségek megelőzése. Az, hogy egyénenként kinek mi a helyes táplálkozás és életmód, attól függ, ki milyen testtípusba tartozik.

Mi az a testtípus, vagy más szóval dosa?
A dosák az öt elemből tevődnek össze. Ezek az elemek: föld, tűz, víz, levegő, éter. Ez az öt elem jelen van mindenben, minden atomban, minden sejtben, minden élőben és élettelenben. A föld képviseli a szilárdságot, a a víz a folyékonyságot, a tűz az átalakító erőt, a levegő a légneműt, az éter maga tér, minden anyag forrása. Ezekből az elemekből három dosa jön létre, és egy egy dosa két elemből áll.

Az elemekből létrejövő dosák a következők:

Váta: éterből (vagy más megfogalmazásban űrből), és a levegőből áll
Pitta: tűzből és vízből áll
Kapha: vízből és földből áll

A dosa szó egyensúlytalanságot jelent. Minden emberben különböző arányban vanak jelen az egyes dosák. Már amikor megfogan egy új élet, a szülőkben jelen lévő dosákból alakul ki a magzat testtípusa, azaz a dosája. Életünk során a dosák aránya változhat, de a meghatározó testtípusunk megmarad. Az, hogy éppen melyik dosa uralkodik bennünk, függ a táplálkozásunktól, az életvitelünktől. Ha valami miatt felborul az
egyensúly, az betegséghez vezet. Az Ayurveda szerint az embernek a születéskori, vagy ahhoz nagyban hasonlító arányok a megfelelőek az egészséges állapothoz.

Vannak, akik egydosás típusúak, az ő szervezetükben vagy a váta, vagy a pitta, vagy a kapha dominál, aránya jóval meghaladva a másik két dosát. Vannak, akik két dosás típusúak, az ő szervezetükben két dósa aránya szinte megegyező, de van, hogy a kettő közül is megállapíthatjuk azt, amelyik nagyobb arányban van jelen. És vannak a három dosás típusok, az ő szervezetükben mindhárom dosa egyenlő arányban van jelen.
Mindhárom dosára jellemző tulajdonságok felismerhetőek mind a testi adottságokban, mind pedig a szellemi, érzelmi, lelki tulajdonságokban. Ha megismerjük a dosák jellemzőit, utána könnyű kombinálni a típusokat. Az interneten ma már rengeteg teszt áll rendelkezésünkre arra, hogy megismerjük saját testtípusunkat. Íme egy:

http://krisna.hu/teszt/dosa/

Ha megismertük saját testtípusunkat, könnyedén támogathatjuk szervezetünket megfelelő jógagyakorlatokkal és helyes táplálkozással. A következő hónapokban részletesen bemutatjuk a dosákat, az egyes típusoknak ajánlott jógagyakorlatokat és ételeket.

Felhasznált kép forrása:

http://eljharmoniaban.blogspot.com/2015/10/az-elemek-es-dosak-az-ajurvedaban.html

Írta:

Génál Dóra

vinyasa flow oktató, VIFE tag