ZÖLD – Ebédszemét kihívás

Nekem alapvetően fontos a környezetem megóvása. Ezért, amikor elvégeztem a vinyasa flow oktatóképzést, és lehetőségem nyílt egyesületi taggá válni, az is egy fontos szempont volt a döntésemben, hogy az egyesület erről a kérdésről hogyan vélekedik. Természetesen nem csalódtam, hisz az egyesületnek és minden tagjának alapvető érték, hogy megóvjuk a környezetünket.

Arra szeretnék/szeretnénk neked a zöld jóga bejegyzéseken keresztül ötleteket, példákat mutatni, hogy Te mit tehetsz napról napra a Földért, a szűkebb és tágabb környezetedért. Mert hiszünk abban, hogy minden apró lépés, cselekedet számít.
Hiszem, hogy ha először magam és az otthonom változtatom meg, akkor apránként a körülöttem élők is változni fognak, a példa ragadós, legyen akkor jó példa, amit látnak. A jóga nem csak fizikai testgyakorlatokat jelent, ettől sokkal több. És ezt minden nap gyakorolni kell, a nap 24 órájában, ahogy a honlapon is olvashatod.

Áprilisban itt a Húsvét, ami remek alkalom a nagy étkezésekre, és a feleslegesen vásárolt élelmiszerek kidobására. Igen, sajnos rengeteg étel kerül a kukába… De erről egy másik alkalommal írok majd. Te belegondoltál már abba, mennyi szemét keletkezik egy ebéd során? Én igen, ugyanis rendszeresen főzök és az alapanyagokat is én vásárolom meg. Ezért most arra hívom fel a figyelmed, hogyan csökkentheted az ételszemetedet. Hogy micsodámat? – Kérdezhetnéd. Hát azt a szemetet, ami az
étkezéseidből keletkezik.

Mik lehetnek ezek? Szemétnek azokat az anyagokat hívjuk, amik már nem hasznosíthatóak újra. Ezek kikerülnek a gazdaság körforgásából és vegyesen tárolják őket az úgynevezett hulladéktárolókban vagy ismertebb nevükön szemétlerakókban.

– csomagolóanyagok, amikben a hozzávalók voltak, esetleg a kész ételed csomagolóanyaga
– a szállításhoz használt eszközök, olyanra gondolok, ami nem vászontáska, pl. műanyag szatyor, egyszer használatos műanyagzacskó (bár bízom benne, hogy ezeket már lecserélted saját textil zsákokra, szatyrokra. De, ha még most indulsz el az úton, akkor ezt is számítsd ide.)
-továbbá gondolkodj messzebb, és jusson eszedbe az is, amit nem tudsz fizikálisan odatenni az
asztalodra, ezek a szállítás során keletkező szemetek.

Valamint keletkeznek hulladékok is minden étkezés során. Hogy mik ezek? Azok az anyagok, eszközök, amik még újrahasznosíthatók, ha szelektíven gyűjtjük őket.
– az alapanyagok héja (komposztáható)
– a csomagolóanyagok azon része, amik még szelektív gyűjtés során újra hasznosíthatóak, pl. üveg, papír, műanyag…
Szóval, ha legközelebb bevásárolsz, nézd meg mit veszel, honnan származik, milyen
csomagolóanyagban van, az az anyag használható e még valamire. Válogass tudatosan a termékek közül, válaszd a helyit, az idényzöldséget, a kevésbé becsomagoltat, és azt a csomagolást, ami még új életre kelhet. Aztán, ha hazavitted és nekiállsz főzni, akkor a csomagolásokat, és minden egyebet csoportosíts, nézd meg egy főzéssel mennyi szemetet és mennyi hulladékot termeltél. És minden alkalommal csökkentsd a mennyiséget, ha lehet. Ezzel pénzt és időt is megtakarítasz, és a környezetednek is jót teszel, szűkebb és tágabb értelemben is.

Ha egy kis motivációra vágysz, vagy ötletekre, akkor ajánlom figyelmedbe a most zajló Ebédszemét kihívást a Facebookon, amit a Szimpla Sziget hozott létre. Ez a kihívás most Húsvétig tart, de természetesen Te folytathatod tovább is. 🙂 Íme a link az eseményhez:

https://www.facebook.com/events/1160641720762110/

Ha többet szeretnél tudni a témáról:

Ebédszemét Kihívás


fuxNQwNB2nfk2sMLZV5xWmlMGsZkBTcM1FUiAY0-DZX01aO_A

Ha érdekel, hogy mik az idényzöldségek, gyümölcsök:

https://cleaneating.hu/taplalkozas/zoldsegek-gyumolcsok-szezonja/

Ha többet olvasnál a szemét/hulladék kérdésről:

http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladek/

Természetesen ezekről más forrásokból is tájékozódhatsz.

Izgalmas #ebédszemét kihívást kívánok:

Génál Dóra

vinyasa flow jóga oktató, VIFE tag