ZÖLD – Te szeded?

Te szeded?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy vidéken élek, közel a természethez. Ha fákat, zöld füvet, és tiszta levegőt szeretnék, csak ki kell mennem az udvarba. Ha utazom jógát oktatni, akkor az utam termőföldek között vezet. Csodás volt a havas táj télen, és most, hogy elolvadt a hó, a szívem is olvadozik a föld sokféle barna színétől, a kék égtől. Már semmi sem szürke, fehér és hideg. Sokkal inkább napos, meleg és színes. Kezdődnek a tavaszi munkák, szántanak és magokkal vetik be a földeket, sokfelé már zöldül a frissen kihajtott vetemény. Amíg a szem ellát, látszik az eke nyoma. Tudom és érzem, szinte hallom, ahogy életre kel a föld, ahogy megindul a természet, ahogy hajtanak a növények.

Tökéletesen boldog is lennék ezekkel az érzésekkel, színekkel, azonban valami beárnyékolja a boldogságom.

Egy reggel a szokásos utam során egy hatalmas fehér kupacot láttam meg a szántóföld szélén. Közelebb érve körvonalazódott, hogy zsákokat látok. Olyan zsákokat, amikben a vetőmagot hozták, több száz kilogramm magot. Traktor és a földeken dolgozó ember sehol… Gondoltam jelölésnek hagyták, és majd elviszik. Miután eltelt néhány nap, és nem történt változás, egy szeles reggelen megálltam és telepakoltam a csomagtartóm a zsákokkal, majd elvittem oda, ahova való. Újra elégedett lehetnék, elengedve azokat a bosszús gondolatokat, hogy miért nem vitték el a munka után a szemetet, de egyre inkább azt veszem észre a szép környezet helyett, hogy mennyi szemét van az út szélén, ott, ahol semmi keresnivalója nincs. Ott, ami mellé később az élelmiszernek vagy takarmánynak feldolgozott gabonákat vetik. Elhagyott autógumi, sörös doboz, PET palack, szatyrok, zsákok, komplett háztartási szemét… Mindegy, hogy jobbra vagy balra fordulok a kereszteződésnél, az út széle mindkét irányban ilyen.

Napról napra jobban értem, miért van létjogosultsága immár 8 éve a TeSzedd akciónak kis hazánkban. Ez egy lehetőség, amikor együtt, önkéntesen tehetünk azért, hogy tisztább környezetben éljünk. Egy olyan szemétszedő akció, amikor országszerte az önkéntesek nagytakarítást végeznek, és most nem az otthonunkban, hanem a szűkebb, vagy tágabb környezetükben. Az akció március 18 és 24 között valósul meg. Ha Te is úgy érzed, szeretnél tenni azért, hogy tisztább világban éljünk, akkor csatlakozz önkéntes szemétszedőnek valamelyik nyilvános csoporthoz. Az akcióról megtalálsz minden fontos információt a http://szelektalok.hu/teszedd/ linkre kattintva.

Úgy gondolom a jógát fontos gyakorolni a nap 24 órájában, a jógaszőnyegen kívül is, és ennek a gyakorlásnak fontos része a felelősségvállalás a környezetünkért, a Földért, önmagunkért, a döntéseinkért, és tetteinkért. Tegyünk most együtt egy tisztább környezetért.

Írta:

Génál Dóra

vinyasa flow jóga oktató, VIFE tag

Ez is érdekelhet: 

https://humusz.hu/hirek/muanyagbojt-2019/25191?fbclid=IwAR23UmJjVyU5wgcDEirnCbQe-PR763CrgiJ_tNkXrUba5ksWroy7LBYgk3I