Harmadik szem / homlok csakra – AJNA

 

Mi az életfeladatom?

Szanszkrit neve Ajna/Adzsna, jelentése észlelni, irányítani. A hatodik csakra segítségével a létet tudatosan érzékeljük. Ez a felsőbbrendű szellemi erők, az intellektus, a tisztánlátás, az emlékezőtehetség és az akarat székhelye, a test szintjén pedig a központi idegrendszer irányító centruma. Színe az indigókék, néha sárga és ibolyakék árnyalata. A harmadikszem a fizikai világon túlra lát, mintha egy szöveg sorai között olvasna mélyebb értelmet keresve. Ez a csakra már nem a testben, hanem a fejben található, ezért sokkal szellemibb, mint a megelőzőek. Hozzátársított elem a fény, mely érzékszerveinkbe jutva információkat szolgáltat a külvilágról. A homlok-csakra segítségével bepillanthatunk a teremtés összes, a fizikai realitás mögött található tartományába. Ezek az ismeretek intuíció formájában jutnak el hozzánk, a tisztánlátáson, és érzékfeletti észlelésen keresztül.

A homlokcsakra erősödését akkor érezzük, amikor intuícióinkra, hatodik érzékünkre támaszkodunk. Ilyenkor a belső látásunk és érzékelésünk működik. Ha az ádzsna működése eltér a kívánatostól, akkor testi (fizikai) szinten jelentkezhet többek között agydaganat, stroke, látás- és hallásproblémák, vakság és süketség, rohamok, gerinc- (főleg nyaki gerinc) problémák, tanulási nehézségek, pánikjelenségek, depresszió.

Ha a homlokcsakránk jól működik, ha nyitott, akkor kiegyensúlyozottak vagyunk, bízunk magunkban, képesek vagyunk az anyagi világ racionális döntéseit felülbírálva más irányba lépni, mert érezzük, az a helyes út. Fejlett önismerettel rendelkezünk, helyén van ítélőképességünk, nem ragaszkodunk tárgyakhoz, anyagi javakhoz, nem félünk a haláltól, egységben, békében és szeretetben vagyunk önmagunkkal. Boldogok vagyunk és mosolygunk a csukott szemű emberek szenvedésén.

Ha a csakra alulműködik, meglehetősen unalmasak és önzők lehetünk. Saját javainkat keressük, kreativitásunk a nullával egyenlő, de félünk is a sikertől, önmagunk megítélésétől. Jellemzően nem vagyunk együttműködők, és túl érzékenyen reagálunk mások érzéseire. Ha túlműködés áll fenn, ego-bajnokokká, egoistákká válunk, túlságosan büszkék és manipulatívak leszünk és dogmatikusak.

Mit tegyünk, hogy a homlokcsakránk harmonikusan működjön? A harmadik szemre élénkítően hat ha éjszaka a mélykék csillagos égboltot nézzük. Az áttetsző indigókék megnyitja és tisztítja a hatodik csakrát. Belső nyugalmat, tisztaságot és mélységet kölcsönöz a léleknek.

Illata: Jázmin: finom virágillatának hatására szellemünk megnyílik a mélyen rejlő igazságok üzeneteit hordozó képek és víziók előtt.

Írta:

Farkas-Serger Zsuzsanna

vinyasa flow oktató, VIFE tag