Torokcsakra – VISHUDDHA

Túl sokat beszélsz? Vagy inkább túl keveset mondasz? Extrovertált vagy introvertált vagy? Felesleges fecsegés vagy a tartalmas, őszinte beszéd jellemez?

Ötödik csakránk a torokcsakra helye szimbolikus: ahol a fej és a mellkas találkozik, ahol összekapcsolódnak az érzelmek (mellkas, szív), a gondolkozással (fej, elme). A torokcsakra színe a kék, a szimbóluma a kék kör. Helye a toroknál van, és a hozzá kapcsolódó szervek a torok, nyak, száj, gége, hangszálak és hangképző szervek, fülek, belső fül ( egyensúly ), pajzsmirigy.

Aktív, kifelé irányuló, cselekvő polaritású csakra és egyik legfontosabb feladata az őszinte és világos kommunikáció, valamint a beszéd és hallgatás egyensúlya. A torokcsakra felelős a kommunikációért, azért, hogy világosan és őszintén fejezd ki magad, hogy hangot adj az érzelmeidnek és a gondolataidnak, hogy ki tudd fejezni a szükségleteidet. Harmonikus működés esetén jó kommunikáció, elégedettség, függetlenség, nyitottság, őszinteség a jellemző.

Túlműködés esetén bőbeszédűség, üres fecsegés, önelégültség, arrogáns viselkedés, mások manipulálása, hazudozás van jelen.

Ha alulműködik önkifejezéstől való félelem, önbizalomhiány, megbízhatatlanság, megfelelni vágyás másoknak, félelem, hogy mit gondolnak rólunk, gombócérzés a torokban lesz a jellemző.

A torokcsakra zavarát jelző tünetek lehetnek még a köhögés, gyakori torok köszörülés/krákogás vagy az éjszakai fogcsikorgatás gyakran elfojtott, ki nem mondott agresszióra vagy egyéb érzelmekre utalhat. Szintén a torokcsakrához tartozik a beszédben vagy hallásban fellépő bármiféle zavar, pl beszédhibák, dadogás, ha valaki kuszán, zavarosan, érthetetlenül beszél, gyakran kér elnézést, túl gyorsan vagy túl lassan beszél.

Mit tehetünk a harmonikus működésért?

Színterápia: kék, világoskék, különösen jó a kék sál

Kristályok/kövek: türkiz, akvamarin, amazonit és más kék színű kövek

Illóolajak: eukaliptusz, fenyő, zsálya

Tevékenységek: zenehallgatás, éneklés, nevetés, dúdolás, pránajáma gyakorlatok ( udzsajji légzés )

Vizualizációk: kék szín légzés: képzelj egy ragyogó kék fényt a torkodban, ami a légzésed ritmusára pulzál: belégzéskor mindig kitágul, kilégzéskor összehúzódik.

Meditáció: mantra meditáció, hangtálas, hangszeres, zenés meditációk

Mantra: minden mantra éneklés energizálja a tüdőt, a szív- és torokcsakrát, különösen jó lehet az AUM mantra.

Pránajáma: Minden pránajáma (légzőgyakorlat) segít kiegyensúlyozni a torokcsakrát

Megerősítés, szankalpa: „Őszinte vagyok magammal és másokkal!”

Kimondom az igazat, kimondom amit gondolok!”

Írta:

Farkas-Serger Zsuzsanna

vinyasa flow oktató, VIFE tag