Köldökcsakra/Napfonat csakra – MANIPÚRA

szeptember 10, 2018

Belső erő, hatalom, uralkodás és megadás, harag, agresszivitás, az árnyoldalad elfogadása, emésztés testi-lelki síkon, bátorság és félelem, – ezek mind a Napfonat vagy Köldök, szanszkritül Manipúra Csakrához tartozó témák. Nézzük meg részletesebben.

A köldök felett, a rekeszizom környékén helyezkedik el. A Tűz elemű és Napsárga színű csakrához tartozó szervek a gyomor, emésztőrendszer, solar plexus, rekeszizom, látottak megemésztése , valamint az inzulin és az adrenalin hormonok. Egy felfelé mutató sárga háromszöggel ábrázolják.

A jól működő csakra segít a különbségek áthidalásában és a teljesség elérésében személyes szinten. Nem szabad engednünk, hogy az elme elnyomja bennünk a szívet vagy azt, hogy a logikát képviselő bal agyfélteke eluralkodjon az intuíciónkon és a kreativitásunk felett. A köldökcsakra uralja a másokhoz  fűződő kapcsolatainkat, gondoskodik arról, hogy fenntartsuk kapcsolatunkat az egész emberiséggel, ám mégis egyedi lények maradhassunk.

Ha erősítjük ezt a csakrát lerázhatjuk az elutasítástól, kritikától való félelmeinket. Ha ez a csakra jól működik, akkor elfogadjuk és megbecsüljük önmagunkat és kockázatot is vállalunk, mivel tudjuk, hogy képesek vagyunk megbirkózni bármivel. Önállótlanság, túlérzékenység a kritikával szemben, pszichés függőségekre való hajlam, erőszakosság és az önbecsülés hiánya tartozik a köldökcsakrához lelki szinten.

Ha túlságosan aktív ez a csakra akkor munkamánia, düh, ítélkező hajlam, gőg, düh jellemző az egyénre. A csakra alulműködése esetén az egyén túl sokat foglalkozik mások véleményével, fél a magánytól és bizonytalan. Viszont ha kiegyensúlyozottan működik akkor a személy tiszteli önmagát és másokat. Erős, spontán és felszabadult személyiség.

Hogy hozhatod egyensúlyba manipura csakrád?

  • minden sárgás árnyalatú kristály pl.: citrin, napkő, kalcit, malachit, ugyanis a köldökcsakra központi témája a személyes erő, így a tűz energia és a nap mint jelkép kapcsolható hozzá.
  • illóolajok/ füstölők : fahéj, szegfű, rózsa, bergamot
  • RAM mantra melyet lassan 21-szer kell ismételni
  • Hangtálak használatát is bevonhatjuk az aktiváláshoz
  • Mentális megerősítések: „ Elfogadom magam olyannak amilyen vagyok.”

Írta:

Farkas-Serger Zsuzsanna

vinyasa flow oktató, VIFE tag