Szakrális csakra – SZVADHISZTANA

augusztus 6, 2018

Féltékenység, hűség, menni vagy maradni, az elszakadás vagy összeolvadás, a szabadság és kötöttség kettősségei a szakrális csakra szerveiben okoznak először elváltozást.  Bonyolult érzelmi sík tartozik ehhez a csakrához. Nézzük meg részletesebben.

A szakrális csakra, hétköznapi nevén szex csakra nagyon fontos terület a mindennapjainkban, éppen ezért vannak ezen a területen elakadásaink. A medence közepén helyezkedik el, a köldök magasságában, a köldök és a nemi szerv között található.

Színe a narancs, ábrázolásában körként, félholdként vagy holdként is megjelenik. Funkciója szerint elsősorban azért felel, hogy a nemi szervek megfelelően működjenek, valamint a testben lévő folyadékokért illetve azok megfelelő áramlásáért is.  Ide tartozik még a nyelv, a haj és a medence, a csípő területe, illetve a nemi hormonok, a nemi váladék, a sperma és a menstruáció. Eleme a víz.

Mi történik ha megbillen az egyensúly ezen a területen?

Az elengedéssel kapcsolatos félelmek – szakításra, továbblépésre való képtelenség – a hólyagok területén bosszulják meg magukat. Ha valakinek a gyermekvállalással kapcsolatosan vannak félelmei, aggodalmai, akkor a méhében produkálhat tüneteket. A szexualitással való problémák az orgazmus zavarokban, impotenciában vagy hüvelyproblémákban, elhízásban, különösen altesti területen mutatkozhatnak meg. Ha ennek a csakrának az energiái kiegyensúlyozottak, a személy barátságos, humoros, törődő, jók a megérzései, melegséget sugároz magából. Ha a szex csakra területén energiahiány jelentkezik félénk, visszahúzódó, túlérzékeny, szexuális aktivitásban szélsőséges, frigid vagy impotens, negatív és bűntudatos embert eredményez. A túláradó energiák ezzel szemben lobbanékony, támadó, ambiciózus, illúziókat kergető, manipuláló, másokat szexuális tárgynak tekintő jellemet rajzol meg.

Mit tehetsz, hogy egyensúlyban tartsd szakrális csakrád működését?

  • Megerősítő mondatok lefekvéskor vagy felkeléskor : „Szeretem és elfogadom magamat! „
  • Narancs szín használata ruhánál, ágyneműnél, szőnyegnél, lakberendezési tárgyaknál
  • Segíthet a pezsgőfürdő, gyógyfürdő
  • Minden kreatív, alkotómunka jó: rajzolás, festés, kézimunka
  • A tánc is sokat segít ennek a csakrának a működésében.
  • Aromaterápiában az ilang-ilang, szantál, narancs, mirha
  • Drágakő-terápia: holdkő és a karneol
  • Meditációnál narancs örvény elképzelése
  • Vízzel kapcsolatos vizualizációk relaxációnál

Írta:

Farkas-Serger Zsuzsanna

vinyasa flow oktató, WIFE tag