A szakrális csakrát harmonizáló ételek

augusztus 6, 2018

A csakrához tartozó íz az édes, ezért fogyasszunk édes ételeket, olyanokat, amik étvágyfokozók, és afrodiziákumok testünknek. A szakrális csakra szanszkritül Svadisthana csakra (azaz édes íz) a narancs szín rezgésének frekvenciáján vibrál, ezért a narancs színű élelmiszerek harmonizálják.

Ilyenek a sárgarépa, sütőtök, narancs színű édesburgonya, sárgadinnye, mangó, sárgabarack, őszibarack, mandarin, narancs.

Fűszerek, amelyek jó hatással vannak a szakrális csakrára a kurkuma, fahéj, vanília, kardamom, szezámmag, köménymag.

A zsírokkal áramlik, ezért jó fogyasztani mandulát, diót, kesudiót, azaz olajos magvakat, ugyanis ezekben megvannak a szervezet és a csakra számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavak.

Ez a csakra a köldök alatt 2-3 ujjnyira helyezkedik el, ahol a szervezetünk vízháztartása is megtalálható. Az emberi test 60-70%-a víz, ezért ha harmonizálni szeretnénk ezt a csakrát, fontos, hogy elegendő mennyiségű tiszta vizet, és nagy nedvességtartalmú zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk.

Fotó: Génál Dóra

 

Ezek alapján egy édességet hoztam nektek, ami nem más, mint egy Crumble, azaz Morzsasüti, ami egy angol édesség. Az egészében készíthetjük, más és más variációban. Én most egy sárgadinnyés-őszibarackos változatot hoztam nektek.

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1 megtisztított sárgadinnye felkockázva
  • 5-6 őszibarack megtisztítva, felkockázva
  • 1 bögre (jelen esetben és 130g-ot használtam) zabpehelyliszt
  • 1 bögre (szintén 130g volt) nagyobb szemű zabpehely
  • fél bögre durvára tört dió vagy mandula
  • 6-8 ek olvasztott kójuszzsír
  • kókuszvirág cukor ízlés szerint (én 20 tk-nyit használtam)
  • csipet só
  • 2-2 tk vanília és kardamom
  • 1 narancs vagy citrom leve (ha narancsot használok, lehet elég a fele is, mivel a gyümölcsök is engednek némi levet sülés közben)

Elkészítés:

A gyümölcsöket megtisztítom és felkockázom, tálba vagy rögtön a tepsibe teszem. A tepsim most mindenképp olyan, aminek magasabb a fala. Rászórom a kókusz cukor felét, 1-1 tk fűszert és a facsart gyümölcslevet is ráöntöm. Egy kanál segítségével átforgatom.

Egy tálba mérem a lisztet és a zabpelyhet (ha nincs zabapehelyliszt otthon, semmi gond. Vagy darálok zabpehelyből, vagy helyettesítem teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, úgy is isteni lesz). Hozzáadom az olajos magvat. Megsózom egy csipet sóval, hozzáadom a maradék fűszert és cukrot, majd kanalanként adagolom a kókuszzsírt és közben kézzel elkezdem morzsává keverni az alapanyagokat. Minél kevesebb kókuszzsírt vesz fel, annál jobb. Mikor a tészta szép morzsás (nem kell, hogy teljesen összeálljon), a tepsiben várakozó gyümölcsre szórom. Előmelegített sütőbe teszem, a tetejét egy sütőpapírral addig letakarom, míg a gyümölcsök vaj puhák lesznek. Eddigre már finom illatos a konyha is. Leveszem a sütőpapírt és még addig sütöm, míg a lé, ami a tepsi alján összegyűlt, sűrű nem lesz. Ez nekem 35-45 percet vett igénybe. eddigre megpirul picit a morzsa is. A sütőből kivéve hagyom kihűlni, majd behűtöm a hűtőben. Ugyanis ez a változata mennyei hidegen, főleg az ilyen meleg nyári napokon, mint amilyenek most vannak.

Az arányok a tepsi méretéhez és az ízléshez bátran változathatók, elrontani nem lehet.

Jó étvágyat hozzá!

Írta: Génál Dóra

Vinyasa Flow jóga oktató, VIFE tag