Zöld jóga a gyökércsakra jegyében

július 6, 2018
(Forrás: https://hu.pinterest.com)

Gyökércsakránk állapotát hűen tükrözi a környezetünk, például a lakásunk is. Ha azt veszed észre, hogy túl sok időt töltesz rendrakással vagy a háztartási teendőid már át is vették feletted az irányítást, akkor lehet, hogy túl sok dolgot halmoztál fel, esetleg maga a lakás is túl nagy.

Ha kevesebb tárgyat birtoklunk, azzal időt, energiát és pénzt takarítunk meg. A minimalista életmód nem luxus, ne a magazinokban látott hideg, fémes színű óriási terekkel rendelkező design otthonokra gondolj, hanem arra, hogy hogyan tudod egyszerűsíteni az életedet, hogy több időd maradjon arra, ami igazán fontos neked.

A hétköznapi, otthoni zűrzavarunk rendbeszedése rengeteg energiánkat és időnket emészti fel. A rendrakáson túl átlagosan 3.680 órát, avagy 153 napot töltünk el életünk folyamán azzal, hogy megtaláljuk tárgyainkat ebben a zűrzavarban. Egy átlagos amerikai házban például 300.000 darab tárgy van, és az otthonok mérete közel háromszorosára nőtt az elmúlt 50 évben, sőt, az emberek 25%-a külön raktárt bérel a cuccainak, amelyektől nem tud megválni.

Túl sok dolgot birtoklunk és gyűjtünk, melyek nagy része egyszer használatos vagy felesleges. Ha nem raktározzuk, kidobjuk őket, ennek és a rengeteg csomagolóanyagnak köszönhetően, napi 1 kg szemetet termelünk fejenként Magyarországon. Remek példákat láthatunk a Humusz Szövetség honlapján a Felesleges Áruk Fórumában arra, hogy mennyi nélkülözhető tárggyal ajándékoz meg minket a jóléti társadalom kreatív ipara.

(Forrás: https://www.thespruce.com)

A gyerekszoba sem kivétel. Egy átlagos 10 éves gyereknek 238 játéka van, melyek közül mindössze 12-vel játszik rendszeresen. A gyerekek tárgyakkal túlzsúfolt szobája és programokkal teletűzdelt napirendje folyamatos stresszforrás számukra és a szülőknek is.

A vásárlás azonban sok embernek örömet okoz és biztonságot jelent. Az impulzusvásárlásra külön marketing stratégiák épülnek: amikor „ennyiért nem lehet kihagyni”, vagy „meglátom és megszeretem”, esetleg „megjutalmazom magam” egy nehéz nap után egy olyan dologgal, amire nincs is szükségem.

A minimalizmus azonban nem csak a tárgyakkal kapcsolatban merül fel, ne csak a polcokon és a szekrényekben nézz körül, hanem gondold át azt is, hogy például mennyire tudatosan és mértékletesen bánsz a Föld erőforrásaival (gáz, villany, víz…), vagy mennyi felesleges file van a számítógépeden, a mobilodon… Sőt, lehet emberi kapcsolatokat, programokat, terveket és titulusokat is gyűjtögetni, ezek halmozása ugyanúgy feleslegesen kötheti le az energiádat, mint amikor túl sok tárggyal veszed körül magad. Ebben is légy tudatos és szelektálj, hogy több időd és energiád legyen a számodra legfontosabb emberekre és élményekre.

Persze ahhoz, hogy mindezt megvalósítsd, hogy ezentúl tényleg csak azt válaszd, amire szükséged van és le tudj mondani arról, amire nincs, fontos egy belső bizalom, egy stabilitás kialakítása magadban, hogy tudd, hogy a jövőben is mindig mindened meglesz, ezért nem kell felhalmoznod, nem abban keresed az érzelmi biztonságot. A gyökércsakrád optimális működése esetén mindig bőségben és biztonságban érzed magad, és hálás vagy mindazért, amid éppen van.

 

Írta:

Berend Ágota

VIFE tag, vinyasa flow jóga oktató

 

Források:

http://humusz.hu/hirek/birtokolj-kevesebbet-elj-tobbet/24404

http://humusz.hu/hirek/igy-rontja-el-minimalizmus-az-eleted/24420