Gyökércsakra – recept

július 6, 2018

Gyökércsakra harmonizáló élelmiszerek a teljesség ígénye nélkül:

  • Hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó, borsó
  • Gyökérzöldségek: hagyma, fokhagyma, póréhagyma, újhagyma, burgonya, édesburgonya, cékla, répa, paszternák, fehérrépa, zellergumó. Földelő hatásúak, a földben teremnek, ahhoz kötődnek.
  • Piros zöldségek, gyümölcsök: paradicsom, kápia paprika, piros kaliforniai paprika, málna, eper, szeder, ribizli, meggy, cseresznye, piros alma. Piros színűek, ugyanazon a rezgésszámon rezegnek, mint a gyökércsakra.

A fentiek alapján mutatok egy nagyon egyszerű és ízlés szerint, valamint rendelkezésre álló alapanyagok szerint variálható receptet, valamint egy desszertet.

Sült zöldséges egytálétel csicseriborsóval

Hozzávalók:

(Fotó: THINKSTOCK)
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa
  • 1 közepes cukkíni
  • 2 közepes cékla
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 kisebb zellergumó, vagy egy nagyobb fele
  • 2-3 közepes édesburgonya
  • 1-2 paradicsom
  • 1-2 kápia vagy piros kaliforninai paprika
  • 1 zöldpaprika (ha szereted az erőset, lehet az is)
  • 1 bögre csicseriborsó
  • só, bors, morzsolt rozmaring, morzsolt kakukkfű ízlés szerint
  • 2-3 ek kókuszolaj

Elkészítés:

A csicseriborsót előző este beáztatom, majd babérlevéllel és köménnyel együtt megfőzöm. Közben a zöldségeket megtisztítom, közepes méretű kockákra/darabokra aprítom. A fűszerekkel és a kókuszolajjal összeforgatom. Hozzákeverem a megfőtt csicseriborsót és egy megfelelő méretű tepsibe vagy hőálló üvegedénybe öntöm. Olyanba, aminek van fedele. Ha nincs egy sütőpapírral letakarom.  A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd a keveréket beteszem és 30-40 percig így sütöm. Ha félig puha, akkor leveszem a fedőt és addig sütöm, míg megpuhul és picit megpirul. Ha elkészült, máris fogyasztható.

Jó étvágyat hozzá.

Desszertnek házi fagyi!

 

Hozzávalók:

  • fagyasztott piros gyümölcsök (akkor adag, amennyit meg szeretnél enni egyszerre)
  • kókuszkrém
  • rizsszirup/datolyaszirup/agave szirup/juharszirup
  • botmixer

Elkészítés:

Vedd ki a fagyasztóból a gyümölcsöt. lehetőleg vegyesen használj málnát, epret, meggyet, ribizlit, szedret, áfonyát… mindenféle pirosat. Legyen köztük édesebb és picit savanykásabb is. Hagyd egy kicsit olvadni a konyhában, de figyelj, mert nem kell neki sok. Talán 5-10 perc, épp csak annyi, hogy a botmixered megbirkózzon vele. Ha már tudod mixelni, akkor  kezd is el. Adagolj hozzá pici adagokban kókuszkrémet, hogy krémes állaga legyen, és így mixelni is könnyebb lesz. Ha szükségesnek érzed, édesítsd a fent felsorolt szirupok valamelyikével, vagy esetleg datolya hozzáadásával. Ha krémes állagúra turmixoltad, adagold ki fagylaltos poharakba és máris fogyasztható.

Jó étvágyat hozzá!