Július témája: Gyökércsakra – MULADHARA CSAKRA

július 6, 2018

Félelem, bizonytalanság, fáradtság, nem lesz elég….bármi amitől nem érzed magad biztonságban-mind felboríthatják a gyökércsakrád működését. Lássuk mit tehetsz érte.

A gyökércsakra a gerinc alsó végénél helyezkedik el, a farokcsontnál, illetve a gát alsó területén. Az örvény tölcsérje lefelé nyílik a föld felé. Ez a csakra felelős a saját testünkkel való kapcsolatunkért és a földdel való kapcsolatunkért is.

Színe a vörös, és ha erősíteni szeretnéd a gyökércsakrád működését, a barna és a khaki árnyalatok is alkalmasak erre. Lehet ilyen ruhákat hordani, különösen alsóneműket, ilyen színű ágyneműben aludni.

A gyökércsakrához tartoznak a csontok, lábak, gerinc, vastagbél, fogak, körmök, erek és a vér.  Ha ezek közül bármelyikkel probléma adódik, szinte biztos, hogy a gyökércsakra kibillent az egyensúlyából. Ide tartozó belső elválasztású mirigy a mellékvese, az adrenalin és kortizol termelés.

Ha egyensúlyban van a gyökércsakrád működése, akkor életerős és kipihent vagy, meg tudsz bírkózni a mindennapi tevékenységekkel, feladatokkal. Szeretsz élni, elfogadod a tested és életed! Ebben pedig nagy segítséget ad a jógázás! Jógázáson kívűl hasznos minden olyan tevékenység ami mozgással kapcsolatos: kertészkedés,  homokvár építés, túrázás, falmászás, síelés, görkorcsolyázás.

Hogy hozhatod egyensúlyba a gyökércsakrád működését?

  • A testmozgáson kívűl tapmasszázzsal, pedikűrrel, főzéssel, agyagozással.
  • Illóolajokkal: szegfűszeg, rozmaring, mandarin
  • Kövekkel: vörös és fekete kövekkel pl. jáspis, fekete ónix
  • Színterápiával: vörös és föld színekkel. Színezz ilyen színekkel, vagy viselj ilyen ruhát.
  • Relaxációnál, vizualizációnál fa és gyökerek vizualizációja, érezni ahyogy megtartanak és összekapcsolnak a földdel
  • Meditációnál pedig elképzelni egy vörös örvényt a gerinc végénél.

Írta:

Serger Zsuzsanna

VIFE tag

vinyasa flow jógaoktató