ZÖLD JÓGA az ishvara pranidhana jegyében

kép: Johannes Plenio (https://pixabay.com/hu/users/jplenio-7645255/)
„Nem csupán fizikai életben maradásunk vonatkozásában függünk a természettől. Azért is szükségünk van rá, hogy az megmutassa a haza vezető utat, az elménk börtönéből kivezető ösvényt… Elfelejtettük, amit a kövek, a növények és az állatok még tudnak. Elfelejtettük, hogy miként létezzünk – hogyan legyünk belül csendben, miként legyünk önmagunk, s hogyan legyünk ott, ahol az élet van: az itt és mostban.” – Eckhart Tolle, Megszólal a csend

Hogyan mutatja meg a „haza vezető utat” a természet? Hogyan segíthet ez az önátadásban?

  • Tartózkodj minél többet a természetben, mint csendes szemlélő, figyeld meg a tökéletességet, az egységet, mely minden pillanatban jelen van. Fókuszálhatsz például egy fára vagy egy virágra, merülj el benne teljesen, ne elemezd, csak érzékeld teljes valójában és engedd, hogy hasson rád. Ezt akár otthon egy szobanövénnyel is megteheted, nézz most rá új szemmel, figyeld meg alaposan.
  • Engedd megpihenni az elméd, és ébreszd fel az érzékszerveidet, hogy befogadják a színek, formák, textúrák, hangok és illatok végtelen áradatát. Minden évszaknak megvannak a maga csodái, nyílj meg a friss zöld vagy éppen lehulló sárga levelek látványának, a bimbózó vagy elnyíló virágok illatának, a hűvös zord őszi szél vagy a kellemes nyári szellő fuvallatának.
  • Engedd magad annyira elmélyülni a természet csodálatában, hogy megérezd az egységet vele, amint te is része vagy ennek a tökéletes isteni egésznek. Segítségedre lehet ebben, ha közben a légzésedre figyelve csendet teremtesz önmagadban.
  • Ebben az éber jelenlétben és egységben már nem csak mi tanulhatunk a természettől, hanem mi is hatunk rá tudatos figyelmünkkel és csodálatunkkal.
Ahhoz, hogy a jövőben is minél több helyen élvezhessük a gyönyörű és érintetlen természet csendjét és szépségét, vigyázz rá. A környezettudatos életmód egyik kihívása, hogy minden vásárlásunknál tudatában legyünk annak, hogy azzal milyen hatással vagyunk környezetünkre. Ez sokszor nehéz, de próbálj meg minél körültekintőbb lenni, gyűjts információt és járj utána, hogy honnan származik a termék, mi van benne, hogyan termelik, hogy kerül hozzád… Ez könnyebb, ha például közvetlenül a termelőtől vagy a gyártótól vásárolsz, illetve ha olyan árut veszel, ami minél kevesebb összetevőből áll, vagy ha saját, házi készítésű terméket használsz. Az információgyűjtést megkönnyíthetik például olyan internetes oldalak, mint a tudatosvasarlo.hu, ahol a cikkek mellett terméktesztek is segítik az eligazodást, illetve lehetőség van arra is, hogy csatlakozzál közösségi gazdaságokhoz és bevásárlóközösségekhez, vagy ökokörökben tanulj meg új környezettudatos fortélyokat.

Persze a közvetlen környezetedben egész egyszerűen segítheted aktívan is a természet megóvását, például az újonnan terjedő „plogging” arra ösztönöz, hogy akár egy erdei séta vagy futás közben is szedd össze a szemetet útközben, és ezt egy jó baráti társasággal is megteheted közös programként.

Források, ahol bővebben olvashatsz a témáról: