Az ishvara pranidhara a gyakorlatban

A jógamatracon is gyakorolhatjuk az önátadást, amikor például egy ászanában benne maradva elengedjük a részletek figyelését, és átengedjük magunkat ennek a felsőbb erőnek, hogy az találjon utat testünkön keresztül, így igazítva azt a tökéletes energiaáramláshoz szükséges pózba. Ne ijedj meg, ilyenkor semmi olyan nem történik, amire a tested ne lenne képes, csak olyan, amit az elméd irányításával nem tudtál eddig megvalósítani, ilyenkor jönnek azok a plusz centik, amiktől valamiért könnyebb lesz megtartani a pózt, mintha valaki segítene és belesimítaná a testedet az ászanába, és feloldódsz, egy rajtad túlmutató nagyobb egész részévé válsz.

Ezt minden ászanában megtehetjük – hiszen ez maga a jóga lényege –, mégis vannak szimbolikus elemek, melyeket kiemelhetünk az önátadás gyakorlásában: az imatartás, az előrehajlások, a fejet a földre helyező pózok, a napüdvözlet sorozata, a shavászana, a mantrák (különösen az OM), a korona csakrán keresztüli légzés – és általában minden légzésfigyelés – és a meditáció is mind erőteljesen irányítja tudatunkat és egész lényünket az egység felé. Az Ishvara pranidhana jegyében fel is ajánlhatod gyakorlásodat egy magasabb cél érdekében, ez segíthet a személyes vágyakról átirányítani a figyelmet az Univerzumra.

A mindennapjaidban hogyan tudod az önátadást megvalósítani? Akár a legapróbb hétköznapi cselekedetekben is megteheted ezt. Kezdd azzal, hogy légy nyitottabb és elfogadóbb saját magaddal és másokkal szemben is, hiszen mindannyian ennek a felsőbb, isteni erőnek, egységnek a részei vagyunk. Hagyd magad meglepni az Univerzum által. Ha rögtön nem is tudsz feltétel nélkül bízni, legalább engedd el néha az irányítást, és légy nyitott arra, hogy valami új, általad ismeretlen „jó dolog” is bekövethet. Ha a jelen pillanatra figyelsz, és teljesen elmélyülsz abban, amit épp csinálsz, akkor könnyebben megtalálhatod azt a belső hangot, vezetőt, mely egyre célirányosabban segít ebben.

„A megadás az az egyszerű, de mély bölcsesség, hogy inkább átadod magad az élet áramlatának, semmint ellenállj neki. Az egyetlen pont, ahol megtapasztalhatod az élet áramlását, az a most. A megadás, tehát a jelen pillanat feltétel és fenntartás nélküli elfogadása.”

– Eckhart Tolle, A most hatalma a gyakorlatban

Írta:

Berend Ágota

Vinyasa Flow jóga oktató

Források, ahol bővebben olvashatsz a témáról:

A képek forrásai: